TEKNOLOJİ
Giriş Tarihi : 13-05-2023 10:37   Güncelleme : 13-05-2023 10:37

İTÜ’den Uluslararası Bir Proje: Gate Rudder

İTÜ’nün katkılarıyla tasarlanan “Gate Rudder” isimli yenilikçi dümen ve sevk sisteminin ilk denemeleri gerçekleştirildi. Ölçüm ve test sonuçları başarılı.

İTÜ’den Uluslararası Bir Proje: Gate Rudder

İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Emin Korkut’un İTÜ adına yürütücülüğünü yaptığı GATERSAvrupa Birliği Horizon 2020 projesinin önemli mihenk taşlarından biri olan Gemi Seyir Tecrübeleri (Sea Trials) Ocak ayında, 30 Nisan’da, 1 ve 2 Mayıs tarihlerinde Yalova Çınarcık, Marmara Denizi’nde gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Mehmet Atlar’ın koordinatörlüğünü üstlendiği; Birleşik Krallık (İskoçya) Strathclyde Üniversitesi liderliğindeki proje, İTÜ’nün de aralarında bulunduğu 10 farklı ülkeden 18 paydaş tarafından yürütüldü.

Gate Rudder sistemi Prof. Dr. Noriyuki Sasaki tarafından, İTÜ’nün önemli katkılarıyla, İTÜ Ata Nutku Gemi Model Deney Laboratuvarı ve Kavitasyon Tüneli (İTÜKAT), CNR-INSEAN (İtalya) ve Strahtclyde Üniversitesi’nde dizayn edildi.

Sistemin ilk reftrofit uygulaması proje kapsamında Türk ÇAPA Denizcilik’e ait bir yük gemisi olan “M/V ERGE”ye takıldı. Ölçüm ve testler sonucunda, Gate Rudder sisteminin yakıt tüketiminde klasik dümen sistemine göre % 15’ten fazla enerji tasarrufu sağlayarak emisyon salınımlarını da azalttığı, geminin manevra kabiliyetini arttırdığı ve kavitasyon, titreşim karakteristiklerini azaltarak sualtı gürültü seviyelerini düşürdüğü görüldü. Böylelikle Gate Rudder Sistemi’nin gemiler için yeni nesil tahrik ve dümen sistemi olduğu kanıtlandı.

 

AdminAdmin