Buğdaylı Köyü Aromatik Bitki Festivalinin 2. si Düzenlendi!

Uşak Merkez Buğdaylı Köyünde geçen yıl ilki düzenlenen Aromatik Bitki Festivali geleneksel olarak yapılmaya başlandı. Aromatik Bitki Festivalinin ikincisi dün Buğdaylı Köyünde düzenlendi!

GÜNCEL - 29-08-2022 18:30

Buğdaylı Köyü Aromatik Bitki Festivalinin 2. si Düzenlendi!

Uşak Merkez Buğdaylı Köyü Aromatik Bitki Festivali vatandaşların ve siyasilerin yoğun katılımı ile yapıldı. Buğdaylı Köyünde doğan ve sonra başka illerde okuyup daha sonra Denova ilaç sahibi veteriner hekim olan Faik Kaya kendi köyüne nasıl hizmet edebiliriz düşüncelerinden ortaya çıkan fikriyle ortaya çıkan Festival bu yıl 2.si düzenlendi.

Aromatik Bitki Festivaline ilgi yoğun oldu. Buğdaylı Köyünden olup dışarıda yaşayan yüzlerce kişi bir araya geldi. Bu yıl İkincisi düzenlenen Aromatik Bitki Festivali Köy camisinde Mevlüd okunmasıyla başladı. Festivale katılan yüzlerce kişiye yemek verildi ve çeşitli ikramlarda bulunundu.

Festivalin misafileri yoğun oldu. Ulubey Belediye Başkanı Veli Koçlu, İstanbul Uşaklılar Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim kurulu ve mütevelli heyeti başkanı Şakir Ersin Kutkluay, İstanbul Uşaklılar Eğitim ve Kültür Vakfın2. Başkanı Kamil Çelik, Genel Sekreter M. Nafiz Çavdar, İstanbul EGE_BİR başkanı Hüseyin Reşit Öz katıldı. İstanbul Uşaklılar Eğitim ve Kültür Vakfı saymanı olan Faik Kaya. İstanbul Uşaklılar Eğitim ve Kültür Vakfı'nın Festivalle destek ve katılımı büyük oldu.

 

Festivale siyasilerin ilgisi yoğun oldu. Uşak Ak Parti Milletvekili İsmail Güneş, Uşak CHP Milletvekili Özkan Yalım, CHP İl Başkanı Ali Karaoba’nın yanı sıra il ve İlçe yönetiminden bir grup geldi. Ayrıca İYİ Parti İl ve İlçe yönetiminden bir çok kişi orada idi. Aromatik Bitki Festivaline muhtarların da ilgisi yoğun oldu. Güneli Köyü Muhtarı Hikmet Özdemir, Yapağılar Köyü Muhtarı Cuma Yıldız, Çarık Köy Muhtarı İsmail Çoban, Susuzören Köyü muhtarı Adem Altınay katılan isimlerden.

Merkez Buğdaylı Köyü Aromatik Bitki Festivalinde açılış konuşmasını Faik Kaya yaptı. Konuşmasında Faik Kaya Buğdaylı Köyünde doğduğunu ve köylerini çok sevdiğini ve hiç unutmadığını vurguladı. Köylerinin Merkez’e uzak olduğu ve yaşayan kişilerin hep göç ettiğini köylerinin bu haline çok üzüldüğünü ve yıllardır yapılan eski tarımın değil de yeni tarım ürünlerinin köylerinde yetiştirilmesi ve ekonomik getirisinin artması ile göçün önlemesini sağlamak için bu düşüncelerini hayata geçirildiğinin altını çizdi. Faik Kaya ayrıca Aromatik Bitkilerin hem ekonomik hem de turizm açısından çok önemli olduğunu söyledi. Çocukluk arkadaşı İskender Kaya’ya bu fikrini ilk söylediğini ve olumlu cevap aldıktan sonra Köylerinde Lavanta ekimi için destek ve kurs alımı için başvurular yapıldığını ve alınan sonuçlarla bu yıl ilk mahsulün almanın sevincini yaşadıklarını belirtti.

 Faik Kaya’nın konuşmasının ardından İskender Kaya’da konuşmasında Festivale katkısı olan herkese teşekkür etti. Aromatik Bitki Festivalinin nasıl geliştiğini ve neden düzenlediklerini açıklayan İskender Kaya bu festivali her yıl geleneksel olarak düzenleyeceklerinin altını çizdi.

Daha sonra Merkez Buğdaylı Köyü Kadın Kooperatifi kurucu başkanı Nuray Kaya’da kooperatifi neden kurduklarını ve faailiyetlerini anlatan bir konuşma yaptı.

Uşaklılar Eğitim ve Kültür Vakfı adına Şakir Ersin Kutluay’da Buğdaylı Köylülerine kutlama konuşması yaptı.

Ayrıca CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, CHP Uşak İl Başkanı Ali Karaoba festivalle davet için teşekkür etti ve memnuniyetlerini dile getiren konuşma yaptı. Ayrıca İYİ Parti İl Genel Meclisi üyesi İsmail Çavuş festivalle ilgili düşüncelerini anlatan bir konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Uşak ilimizin yerel sanatçılarından Mücahit Keklik ve Mutlu Keklik söyledikleri türkü ve oyun havaları ile festivale renk kattı. Festivale katılan herkes müzik eşliğinde oyunlar oynayıp eğlendiler. Festivalin finalinde ise Uşak Anadolu Sultanları Kadın Atlı cirit takımının cirit müsabakası görülmeye değerdi.

Merkez Buğdaylı Köyü Aromatik Bitki Festivalinin mimarı sayılan Denova ilaç sahibi veteriner hekim olan Faik Kaya Buğdaylı Köyünün eski tarım ürünleri sayılan buğday arpa gibi ürünler yetiştirilmesinin yanısıra köy topraklarını analizler yaptırıp, ticaret hacmi ve getirisi fazla olan ürünlerin yetiştirilmesinin daha iyi olacağı düşündü. Buğdaylı Köyünün topraklarının Lavanta gibi Aromatik Bitkilerin yetiştirilmesi için çok uygun olduğunu tespit edildikten sonra bu fikrini arkadaşı İskender Kaya ile paylaştı. İskender Kaya’da köylerine yapılabilecek en büyük katkılardan biri olabileceği bu düşüncesiyle arkadaşının fikrine katılıp oda bu yola koyulmuş oldu.

Köy Muhtarı İrfan Çelik ve köylüleri ile iletişime geçen Faik Kaya köylerinde Lavanta yetiştirilmesinin daha iyi olacağını ikna etti. Uşak Tarım İl Müdürlüğü ile iletişime geçip Aromatik Bitki yetiştiriciliği hakkında bilgiler alıp köylerinde yaşayan bir çok vatandaşlara kurslar verildi. Tarım İl Müdürlüğü ve Uşak Üniversitesi ortaklığında Buğdaylı Köyünde yaşayan köylülere Aromatik Bitki Yetiştiriciliği hakkında çeşitli kurslar verilip sertifikalar verildi.

Merkez Buğdaylı Köyünde ayrıca Kadın Kooperatif’i kuruldu. Nuray Kaya öncülüğünde kurulan Kadın Kooperatifi Buğdaylı Köyünde yaşayan kadınların el sanatları ve bir çok konuda kurs alınması sağlandı. Buğdaylı Köyünde yetişen Lavantaların ilk mahsullerinin toplanmasından sonra Lavanta bitkisinden elde ettikleri ürünleri satış yapma şansları buldular. Merkez Buğdaylı Köyü Kadın Kooperatifinin kurulmasının ardından kadınlar bir araya gelerek aile bütçelerine katkıda bulunma şansı buldular.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

DİĞER HABERLER
NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ ADAYI DÜNYACA ÜNLÜ YAZARDAN ALMANCA BARIŞ PSİKOLOJİSİ

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ ADAYI DÜNYACA ÜNLÜ YAZARDAN ALMANCA BARIŞ PSİKOLOJİSİ

29-04-2024 - GÜNCEL

 AK PARTİ GENEL MERKEZ YETKİLİLERİNDEN SİVASLI VE ULUBEY BELEDİYE BAŞKANLARINA ZİYARET

AK PARTİ GENEL MERKEZ YETKİLİLERİNDEN SİVASLI VE ULUBEY BELEDİYE BAŞKANLARINA ZİYARET

29-04-2024 - GÜNCEL