KADIN EMEKÇİLER 8 MART'TA MÜCADELEYİ YÜKSELTİYOR

GÜNCEL - 08-03-2024 17:29

KADIN EMEKÇİLER 8 MART'TA MÜCADELEYİ YÜKSELTİYOR

Özgür Gökkaya, Eğitim Sen Kadın Sekreteri olarak 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, kadınların mücadele tarihine vurgu yaparak, emek, hak ve eşitlik mücadelesinin 8 Mart'ın simgesi olduğunu belirtti. Gökkaya, açıklamasında şu önemli noktalara değindi:

8 Mart'ın, kadınların tarih boyunca patriarkal kapitalizme, eşitsizliğe ve kadın emeğinin değersizleştirilmesine karşı mücadelesinin simgesi olduğunu ifade etti. 166 yıl önce New York'ta tekstil işçisi kadınların gerçekleştirdiği ilk kadın grevinin ve 1857'deki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçilerin anısına bu günün kutlandığını belirtti.

Türkiye'de 8 Mart'ın ilk kez 1921 yılında Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandığını, ancak 12 Eylül 1980 darbesiyle dört yıl bir araya gelinemediğini, 1984'te ise yeniden alanlara çıkılmaya başlandığını ifade etti.

Gökkaya, Türkiye'de ve dünyada kadınları en çok etkileyen konular arasında neoliberal politikaların etkisi altında kadın işsizliğinin artması, çalışma biçimlerinin esnekleştirilmesi, sosyal güvenlik sisteminin olumsuz etkilenmesi gibi konuları vurgulayarak, kadınların mücadelesinin devam edeceğini söyledi.

Depremin yaşandığı kentlerdeki zor koşulları eleştiren Gökkaya, AKP-MHP iktidarının krizlere karşı yeterince önlem almadığını ve yaşanan olumsuzluklara karşı duyarsız kaldığını belirtti. Ayrıca, imar afları ve doğa katliamları konusunda iktidarı eleştirdi.

Türkiye'deki kadın emekçilerin yaşadığı sorunlar arasında güvencesiz istihdam, performansa dayalı ücretlendirme, kamusal hizmetlerin taşeron şirketler üzerinden yürütülmesi gibi konulara değinen Gökkaya, örgütlenme ve hak arama olanaklarının kısıtlandığını ifade etti.

Ayrıca, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa'nın etkin bir şekilde uygulanması, kadına yönelik ayrımcılığın sona ermesi, güvenceli iş ve ücret eşitliği gibi talepleri dile getirdi.

Gökkaya, kadınların mücadelesine vurgu yaparak, dünya genelindeki kadın grevleri ve eylemlerini hatırlatarak, kadınların birbirlerinden öğrenerek dayanışarak bu zorlu dönemi aşacaklarına inandığını ifade etti.

Açıklamasında son olarak, kadınları 8 Mart Kadınların Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma gününde selamlayarak, kadınların hakları ve yaşamları için mücadeleye devam çağrısında bulundu.

DİĞER HABERLER
GENÇ ÇİFTİN DESTANSI DÜĞÜNÜ GÖRKEMLE TAÇLANDI

GENÇ ÇİFTİN DESTANSI DÜĞÜNÜ GÖRKEMLE TAÇLANDI"

27-04-2024 - GÜNCEL

MAKAM ODASINDA BİR İLK

MAKAM ODASINDA BİR İLK

27-04-2024 - GÜNCEL