CHP’li Karaoba’dan Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi İçin Sert Tepki: “Uşak Halkının Sağlığı Tehlikeye Atılıyor”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Milletvekili Op. Dr. Ali Karaoba, son günlerde Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi hakkında kamuoyuna yansıyan enfeksiyon, hijyen, yemek ve yönetim iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Karaoba, hastanede yaşandığı öne sürülen sorunların yalnızca bir hizmet aksaklığı değil, doğrudan halk sağlığını ilgilendiren ciddi bir kriz haline dönüştüğünü belirterek Sağlık Bakanlığı’na kapsamlı soru önergeleri sundu.
Son dönemde satın alma süreçleriyle ilgili tartışmaların ardından şimdi de ameliyathane kaynaklı enfeksiyon iddiaları, hijyen eksiklikleri ve hastalara verilen yemeklerle ilgili şikâyetlerin gündeme geldiğini ifade eden Karaoba, Uşak halkının sağlık sistemine olan güveninin ciddi biçimde sarsıldığını söyledi.
“İki Yıldır Süren Enfeksiyon İddiaları Endişe Veriyor”
Karaoba açıklamasında, özellikle ameliyathane ve sterilizasyon birimlerinde yaklaşık iki yıldır devam ettiği öne sürülen enfeksiyon sorunlarının büyük kaygı yarattığını belirtti. Yerel basına yansıyan haberlerde, ameliyathane ve sterilizasyon süreçlerinde sorunlar bulunduğu, enfeksiyon oranlarının düşürülemediği, hastanede tadilat hazırlıkları yapıldığı ve personel eksikliğinin yaşandığı yönünde iddialar bulunduğunu hatırlatan Karaoba, buna rağmen İl Sağlık Müdürlüğü’nün “ameliyathane kaynaklı doğrulanmış bir enfeksiyon alarmı bulunmadığı” yönünde açıklama yaptığını söyledi.
Resmî açıklamalar ile kamuoyuna yansıyan iddialar arasındaki çelişkinin vatandaşların kaygısını artırdığını ifade eden Karaoba, “Bir şehirdeki en büyük kamu hastanesinde ameliyathane ve enfeksiyon kontrolüyle ilgili bu kadar ciddi iddialar varsa bunlar sıradan bir idari aksaklık olarak görülemez. Bu mesele doğrudan insan hayatıdır” dedi.
Sağlık Bakanlığı’na Kritik Sorular
CHP’li Karaoba, Sağlık Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesinde şu konuların açıklanmasını istedi:
Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2024, 2025 ve 2026 yıllarında ameliyat sonrası enfeksiyon, hastane kaynaklı enfeksiyon ve sterilizasyonla ilişkili komplikasyon şüphesiyle kayıt altına alınan vaka sayıları,
Bu vakaların servislere, ameliyat türlerine ve yıllara göre dağılımı,
Son iki yıl içerisinde hastanede yapılan iç denetim, kalite değerlendirmesi ve enfeksiyon kontrol incelemelerinin sayısı,
Yapılan incelemelerde hangi eksikliklerin tespit edildiği,
Ameliyathane ve sterilizasyon birimlerinde personel eksikliği, teknik yetersizlik veya altyapı sorunu bulunup bulunmadığı,
Enfeksiyon kontrol komitesi, hastane yönetimi ve ilgili yöneticiler hakkında herhangi bir idari soruşturma başlatılıp başlatılmadığı,
Basına yansıyan tadilat ve teknik iyileştirme iddialarının doğru olup olmadığı.
Karaoba ayrıca, ameliyat olan vatandaşlardan kaç kişinin bu iddialarla bağlantılı şekilde enfeksiyondan etkilendiğinin değerlendirilip değerlendirilmediğini ve mağduriyet yaşayan hastalar için özel bir inceleme yapılıp yapılmadığını da sordu.
“Bozuk Yemek İddiası Kabul Edilemez”
Karaoba’nın gündeme taşıdığı bir diğer konu ise hastanede tedavi gören hastalara verilen yemeklerle ilgili şikâyetler oldu.
Yerel basına yansıyan haberlerde, Ortopedi 1 Servisi’nde ameliyat sonrası tedavi gören bir hastanın kendisine verilen bulgur pilavının bozulmuş olduğunu fark ettiği, durumu CİMER’e taşıdığı ve daha sonra hastane yemeklerini tüketmeyerek dışarıdan yemek sipariş etmek zorunda kaldığı öne sürüldü.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Karaoba, “Bir kamu hastanesinde hastalara verilen yemeğin bozuk olduğu iddiası sıradan bir hizmet kusuru değildir. Hastanede yatan vatandaşlarımız zaten ameliyat, enfeksiyon, kronik hastalık ve bağışıklık sorunları nedeniyle hassas durumdadır. Böyle bir yerde yemeğin güvenliği tedavi sürecinin doğrudan parçasıdır” ifadelerini kullandı.
Hijyen ve Tıbbi Atık İddiaları da Gündemde
Karaoba, aynı dönemde hastanenin acil servisinde özellikle sarı alanda hijyen, temizlik ve tıbbi atık düzeni konusunda ciddi eksiklikler bulunduğuna yönelik şikâyetlerin de gündeme geldiğini söyledi.
Hem yemek hem de hijyen sorunlarının aynı dönemde ortaya çıkmasının dikkat çekici olduğunu belirten Karaoba, “Bu durum münferit bir tabldot hatası ya da geçici bir aksaklık olarak değerlendirilemez. Ortada daha büyük bir yönetim ve denetim zafiyeti ihtimali vardır” dedi.
“Uşak Halkının Sağlığı İhmale Teslim Edilemez”
CHP Uşak Milletvekili Ali Karaoba, Sağlık Bakanlığı’na bağımsız ve kapsamlı bir inceleme çağrısında bulunarak hastanedeki enfeksiyon, hijyen ve yemek hizmetleriyle ilgili tüm iddiaların şeffaf biçimde araştırılması gerektiğini söyledi.
Karaoba açıklamasının sonunda, hastanede görev yapan sağlık çalışanlarının özverili mücadelesine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan sağlık emekçilerimizin fedakârca çalışmaları, yönetimsel ihmaller nedeniyle gölgelenmemelidir. Vatandaşlarımız hastaneye şifa bulmak için gidiyor. Uşak halkının sağlığı hiçbir ihmalin, beceriksizliğin veya sorumsuzluğun gölgesinde bırakılamaz.”




















