EgeSes Haber  - Türkiye'nin  Sondakika Haber Portalı
EgeSes Haber  - Türkiye'nin  Sondakika Haber Portalı
KÖŞE YAZISI

Tükenmişliğin Çözümleri

Paylaş:

 

Her insan hayatının belirli dönemlerinde kendini tükenmiş hissedebilir. Peki, bu duyguyla nasıl başa çıkabilir, tükenmişlikten kurtulmak için hangi çözümlere başvurabiliriz?
Hepimizi yakından ilgilendiren bu soruların yanıtlarını bulmak için Dünya Değişim Akademisi’ndeki Değişim Uzmanlarına başvurduk. Birbirinden etkileyici bilgiler edindik. Şimdi, hayatınıza ışık tutacak ve farkındalığınızı artıracak bu değerli bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.


Gerçek şudur ki işten kaynaklanan sıkıntıyı gidermek için problemin kalbine ulaşmak gerekir. Sıkıntının nedenlerini bulmak için aklınızı kullanın. Genelde bu nedenlerden biri meslektaşlarla iş birliği içinde olmamaktır.

İnsanlar bununla yüzleşmek yerine sessiz kalıp durumu idare etmeye çalışıyorlar. İşte sorundan kaçmak asla bir çözüm değildir. Bu durumda dürüst ve açık olmak en doğru seçim olacaktır. Açık olun ve sorunun neden kaynaklandığına odaklanıp çözüm bulmaya çalışın.

Başka bir çözüm, farklı bir iş yapmaktır. İnsanlar çoğu zaman aynı yerde sıkışıp kalmaktadırlar. Hayat bu kadar zor, yıpratıcı ve sıkıcı olmamalı, tam tersine eğlenceli ve heyecan verici olmalıdır. Sıkışıp kaldığınızı düşünüyorsanız günlük rutininizden bir şekilde kurtulmaya çalışın.

Diğer bir çözüm, işi yeniden yapılandırmaktır. Bazen insanların yaptığı iş başlangıçta seçtikleri değildir. Birey daha yaratıcı bir şeyler yapmayı hayal etmiştir ama günlük, rutin işlerin arasında takılıp kalmıştır. Yapılması gereken ama henüz kimsenin yapmadığı işleri bulmak gerekir.

Dahası, daha fazla iş üstlenmektir. Kişinin potansiyelini tam olarak kullanamadığını düşünmesi işinden sıkılmasında en büyük etkendir. Şayet birey potansiyelini tam olarak kullanamadığını düşünüyorsa daha fazla sorumluluk istemelidir.

Başka bir çözüm, yeni şeyler öğrenmektir. Bazı insanlar tüm kariyer hayatları boyunca okulda öğrendiklerini uygulayıp dururlar. Birey öğrenmeyi bıraktığı takdirde hayat çok daha sıkıcı gözükmektedir. İnsan yeni şeyler öğrenmeye, yeni beceriler kazanmaya gayret etmelidir.

Bu yazıdaki görüşler yazarına aittir, EgeSes Haber - Türkiye'nin Sondakika Haber Portalı yayın politikasını yansıtmayabilir. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

Zirisa Şirvan Yücel — Diğer Yazıları

Tümü

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.