SİYASET
Giriş Tarihi : 22-03-2023 22:41

CHP’Lİ YALIM: ÇİFTÇİNİN SORUNLARI KATLANARAK BÜYÜYOR

CHP’Lİ YALIM: ÇİFTÇİNİN SORUNLARI KATLANARAK BÜYÜYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Milletvekili Özkan Yalım, çiftçilerin yaşadıkları sorunları anlattı. 21 yıllık AKP iktidarlığı döneminde çiftçinin tarımdan uzaklaştığını söyleyen Yalım, yaşanan sıkıntıların her geçen gün büyümeye devam ettiğini ifade etti.  Çiftçinin desteklenmesi gerektiğini belirten Yalım, Avrupa’da çiftçinin kullandığı kırmızı mazotun Türkiye’de de kullanması gerektiğini aksi takdirde çiftçinin ayağa kalkamayacağını aktardı.
CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulunda 422 sıra sayılı Kanun Teklifi’nin görüşülmesi sırasında partisi adına söz aldı. 21 yıllık AK Parti zamanından bu tarafa çiftçinin geriye doğru gittiğini, tarım alanlarının daha az işlenir bir duruma geldiğini ifade eden Yalım, “Toplam nüfusumuza göre daha fazla işlenmesi gereken tarım alanı maalesef, yıllar geçtikçe düşmüştür. AK Parti ilk iktidara geldiğinde sadece bir Marmara Bölgesi kadar bölge ekilmez iken bugün 2 tane Marmara Bölgesi kadar bölge maalesef çiftçiyi tarımdan uzaklaştırdı.” dedi.


CEZALAR YÜZDE 100 ARTIRILMALIDIR

 
Konuşmasında görüşülen kanun teklifinin 7’nci maddesi ile ilgili değerlendirmeler yapan ve at yarışındaki doping cezasıyla birlikte uyuşturucu satıcılarının da cezalarının yüzde 100 attırılması gerektiğini anlatan Yalım, “Burada, atlarla alakalı, atların, at sahiplerinin ve jokeylerin ve de bunlara bakan kişilerin olası bir doping yapmaları veya herhangi bir suçla ilgili verilecek olan cezayla alakalı. Bu madde gayet normal, burada herhangi bir sorun yok hatta, kesinlikle ben de aynı şekilde cezaların artırılması kanaatindeyim. Bu ‘doping’ vesaire deyince konuyu şuraya da getirmek istiyorum: Daha önce, bir iki ay önce özellikle ilim Uşak ilinde ve de birçok ilde metamfetamin denilen bir uyuşturucu maddeyle alakalı önerge vermiştim, konuşmuştuk. Bu uyuşturucuları özellikle satanlara verilen cezaların arttırılmasıyla alakalı yüzde 50 bir artırılması söz konusu; ben buna da yetmez diyorum. Uyuşturucu satıcılarına verilen cezaların yüzde 50 değil, kesinlikle yüzde 100 olmasını özellikle talep ediyor çünkü metanfetamin denen bu sentetik uyuşturucu yüzünden halk dilinde, sokakta ‘taş’ veya ‘kristal’ deniyor birçok aile, birçok gencimiz, çocuğumuz, kızımız, oğlumuz maalesef gün geçtikçe, aylar geçtikçe ölüme doğru sürükleniyor. Onun için, bu uyuşturucuya verilen cezanın yüzde 50 değil, yüzde 100 olmasını özellikle talep ediyorum.” diye konuştu.


AT YETİŞTİRİCİLERİNE DESTEKLER VERİLMELİ


Uşak’ın özellikle cirit dalında Türkiye'deki sayılı illerden biri olduğunu aktaran Yalım, ”Ata sporumuz olan ciritle alakalı 35 adet atlı cirit spor kulübümüz var. Bu atlara ve de cirit kulüplerimize maalesef hiçbir destek yok. Ata sporumuzun korunması adına, devamlılığının getirilmesi adına hem bu atlara hem de bu kulüplere destek verilmesi lazım çünkü bugün, bir atın aylık bakım maliyetinin en az 3 bin ila 4 bin TL olduğunu özellikle belirtmek istiyorum.” şeklinde konuştu.
ŞAP SORUNU YOKSA KARANTİNA UYGULANMASIN
Çiftçilerin çok büyük sorunları olduğunu aktaran Yalım, “Yine Uşak ve bazı illerdeki, özellikle şu an Uşak'ın bir iki köyündeki şap hastalığı yüzünden Türkiye'deki hiçbir hayvanın ilden ile nakli yapılamamakta, hiçbir şekilde satışı yapılamamakta; sadece kesimden dolayı izin verilmektedir. Ben buradan tüm çiftçilerimizin, özellikle hayvan üreticilerimizin şu taleplerini dile getirmek istiyorum: Eğer bir çiftlikte şap hastalığıyla alakalı herhangi bir durum varsa karantinaya alınsın, kapatılsın, yaklaşık 10 kilometre etrafı da kapatılsın ama bu bölgeden daha büyük alanlarda bulunan çiftliklerdeki hayvanlarda herhangi bir sorun yoksa bu çiftliklerden başka bir yerlere nakilleri veya hareketleri serbest bırakılsın çünkü bu serbest olmadığından dolayı çiftçi hayvanını satamıyor, hayvanını sadece kesime verme çaresizliğinde kalıyor, hayvanını yok yere daha ucuz rakamlara satmak zorunda kalıyor, emeğinin karşılığını alamıyor. Özellikle, dediğim gibi, karantinada olmayan veya bu hastalığın rastlanmadığı işletmelerin bir an önce serbest bırakılması ve de hayvan ticaretinin açılmasını buradan Uşak'taki ve de birçok ildeki çiftçilerimizin ve hayvan üreticilerimizin isteği üzerine dile getiriyorum.” dedi.


ARAZİLERİLERİZİ VE TOPRAĞINIZI SATMAYIN


Uşak'taki özellikle Karahallı merkezde ve de Banaz ilçemizde birçok araziyi yabancı uyrukluların aldığını belirten Yalım, “Çok sayıda arazilerimizi özellikle güneş panelleri yapımı işlemi dolayısıyla alıyorlar. Ben buradan tekrar Uşaklı vatandaşlarımıza sesleniyorum: Arazilerinizi satmayınız, toprağımızı satmayınız; bakın, toprağımızı satarsanız bu topraklarımız geri gelmeyecek. Tekrar Uşaklı vatandaşlarıma sesleniyorum: Topraklarımıza sahip olun, topraklarımızı satmayın çünkü sattığınız toprak hiçbir zaman geri gelmez diyorum. Yabancıların Türkiye'de en çok toprak satın aldıkları yerin Uşak olduğunu da özellikle belirtmek istiyorum. Onun için vatandaşlarımızı arazilerine sahip çıkmaya davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.


ÇİFTÇİYE KIRMIZI MAZOTU GETİRİN


21 yıllık AK Parti iktidarı döneminde kırmızı mazot demekten yorulduklarını hatırlatan Yalım, “Avrupa'da uygulanan kırmızı mazotu çiftçimize getirmedikten sonra çiftçimizin beli doğrulmaz, çiftçimiz üretemez. Onun için ÖTV'siz, KDV'siz yani bugün pompada 19, 20 TL olan mazotu çiftçiye 10 TL'ye kırmızı mazot olarak vermezseniz bu çiftçi ayağa kalkmaz, bu arazilerimiz ekilmez, bir Marmara değil, iki Marmara değil, üç Marmara Bölgesi daha ekilmeyecek hâle gelir diyorum.” şeklinde konuştu.

 

AdminAdmin