Saadet Partisi Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Kübra Özkan, düzenlediği basın toplantısında çocuk haklarından eğitimde fırsat eşitliğine, çocuk yoksulluğundan istismara kadar birçok önemli konuya dikkat çekti. Uşak Titroğlu Parkı’nda gerçekleştirilen toplantıya Saadet Partisi Uşak İl Başkanı Ramazan Yavuz Acar ve partili üyeler de katıldı.
“ÇOCUKLAR İÇİN SORUMLULUK DEVLETİN OMUZLARINDA”
Kübra Özkan, konuşmasında Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi’ni hatırlatarak, 18 yaş altındaki bireylerin çocuk olarak kabul edildiğini ve devletlerin çocukların sağlıklı gelişimi için gerekli tedbirleri almakla yükümlü olduğunu vurguladı.
TÜİK 2023 verilerine atıfta bulunan Özkan, Türkiye’de 85 milyonluk nüfusun 22 milyonunun çocuklardan oluştuğunu belirterek, 2080 yılına kadar çocuk nüfus oranındaki düşüş öngörülerinin endişe verici olduğuna dikkat çekti. Özkan, “Bir ülkenin en büyük sermayesi insandır, bu gerçeği unutmamalıyız,” dedi.EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ VE KALİTE SORUNLARI
Eğitimdeki eşitsizliklere ve okul terklerine dikkat çeken Özkan, 2022-2023 eğitim döneminde 437 bin 169 öğrencinin örgün eğitimi bıraktığını belirtti. Eğitim sisteminin paraya dayalı bir düzen haline gelmesini eleştirerek şu ifadeleri kullandı:
“Eğitim sistemimiz, bölgeler arası farklılıkları ve kalite farklarını derinleştiriyor. Ortaöğretime başlama oranı %92 iken tamamlama oranının %77,9’da kalması kabul edilemez. Çocuklarımız için psikososyal destek, kapsayıcı eğitim modelleri ve mesleki eğitim reformları gibi bütüncül çözümler üretilmelidir.”
“ÇOCUK YOKSULLUĞU GELECEĞİMİZİ TEHDİT EDİYOR”
Özkan, çocuk yoksulluğunun Türkiye’de yetişkin yoksulluğunun iki katı olduğunu vurguladı ve AB ülkeleri arasında çocuk yoksulluğunda Türkiye’nin ilk sırada yer aldığını belirtti.
“Türkiye’de her üç çocuktan biri yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Çocuk işçiliği, yetersiz beslenme ve istismarın yaygınlaşması, bu sorunun derinleştiğini gösteriyor. Refah tabloları çizilirken çocuklarımız neden dışlanıyor?” diye sordu.
KAYIP ÇOCUKLAR VE ÇOCUK İSTİSMARI SORUNU
Türkiye’deki çocuk istismarı ve kayıp çocuk vakalarına ilişkin çarpıcı rakamlar paylaşan Özkan, 2023 yılında 25 bin 685 çocuğun cinsel suç mağduru olarak kayıtlara geçtiğini belirtti. Ayrıca, son üç yılda 85 binden fazla çocuğun cinsel suçlardan etkilendiğini ifade etti.
“Kayıp çocuklarımız, kaybolan yarınlarımızdır,” diyen Özkan, 2023 yılında kaybolup bulunan çocuk sayısının 15 bini aştığını, ancak kaybolup hâlâ bulunamayan çocukların akıbetinin belirsizliğini koruduğunu söyledi.
DİJİTAL DÜNYADA ÇOCUK HAKLARI İÇİN YASAL DÜZENLEMELER ŞART
Son yıllarda “kidfluencer” kavramının çocuk işçiliğinin yeni bir biçimi olarak ortaya çıktığını belirten Özkan, dijital platformlarda çocukların istismara uğramasını önlemek için acil yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti.
ÇOCUKLAR İÇİN GÜVENLİ TÜRKİYE MÜMKÜN
Konuşmasında çocukların daha iyi bir geleceğe sahip olabilmesi için kapsamlı politikaların uygulanması gerektiğini belirten Özkan, şu önerilerde bulundu:
- Eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim artırılmalı.
- Çocuk işçiliği, istismar ve erken yaşta evlilikler için caydırıcı hukuki düzenlemeler yapılmalı.
- Kayıp çocuklar için ulusal veri tabanı ve acil uyarı sistemleri oluşturulmalı.
FİLİSTİNLİ ÇOCUKLARA DESTEK MESAJI
Konuşmasını Filistinli çocuklara selam göndererek bitiren Özkan, “Türkiye’deki çocukların Filistinli çocuklarla birlikte özgürce şarkılar söyleyebileceği bir dünya için mücadele ediyoruz,” dedi.