EgeSes Haber  - Türkiye'nin  Sondakika Haber Portalı
EgeSes Haber  - Türkiye'nin  Sondakika Haber Portalı
GÜNCEL

Türk çam balı coğrafi işaret projesi ne Denizli’de ortak

Türkiye’de üç yıl önce başlatılan ‘Türkiye Bal Değer Zincirinin Coğrafi İşaretler Yardımıyla Sürdürülebilirliğinin Desteklenmesi’ projesine Denizli Arı Birliği’ de üye oldu. Proje Koordinatörü Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Sertaç Dokuzlu, Denizlili bal üreticilerine bilgi verdi

Türk çam balı coğrafi işaret projesi ne Denizli’de ortak
Paylaş:

 

Türk çam balının değer zincirinin arttırılması ve Avrupa Birliği kapsamında coğrafi işaret alınması kapsamında üç yıl önce başlatılan çalışmalar sürdürüyor. ‘Türkiye Bal Değer Zincirinin Coğrafi İşaretler Yardımıyla Sürdürülebilirliğinin Desteklenmesi’ projesi, Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü (FAO) , Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Bursa Uludağ Üniversitesi ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ortaklığında devam eden çalışmalara Türkiye’de 10 arı birliği de üye oldu. Denizli Arı Birliği’ de üyeler arasında yer aldığı için ‘Türkiye Bal Değer Zincirinin Coğrafi İşaretler Yardımıyla Sürdürülebilirliğinin Desteklenmesi’ projesi, koordinatörü Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Sertaç Dokuzlu, tarafından Denizlili bal üreticilerine bilgilendirme eğitimi verildi. Üç yıl önce başlatılan proje kapsamında 134 farklı noktadan çam balı numunesinin alındığını ve çam balı standartlarının belirlendiğini anlatan Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Sertaç Dokuzlu, “Türkiye Çam Balı üretimiyle dünyada söz sahibi bir ülkedir. Dünya çam balı üretiminin yüzde 92’si ülkemizde gerçekleşmektedir. Türk Çam balının değer zincirinin geliştirilmesi amacıyla hem ülkemizde hem de Avrupa Birliği kapsamında coğrafi işaret alınması hedeflenmektedir. Coğrafi işaretin alınma sürecinde Türk Çam Balı’nın tanıtımına yönelik pazarlama ile sektörde yer alan üretici ve kuruluşların eğitimi de sağlanacaktır. Eğitim programımız kapsamında projemize üye olan Denizli Arı Birliği üyelerine de eğitim verdik” dedi.

Bal üreticisinin lehine olur

Denizli Arı Birliği olarak projeye üye olan 10 il arasında yer aldıklarını, projenin bal üreticisinin lehine bir çalışma olduğunu anlatan Denizli Arı Birliği Başkanı Nihat Çomak’ta, “Özellikle ülkemizde tüketicilere coğrafi işareti iyi anlatmamız gerekiyor. Bu işarete sahip ürünlerin nasıl üretildiğinin, nasıl denetimlerden geçirildiğinin herkes tarafından çok iyi bilinmesi gerekiyor. Denizli olarak Türkiye bal üretiminin yüzde 2’lik kısmını karşılıyoruz. Ağırlıklı olarak ta çam balı üretimimiz var. Hazırlanan projenin ülkemizde üretilen çam ballarının katma değer yaratacağına ve dünya pazarlarında bilinirliğinin artacağından emin olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu projede yer alan illerin arıcısı değil üretime katılan bütün arıcılarımız faydalanacaktır. Eğitim toplantımıza katılan değerli hocamızın verdiği bilgilerle kaliteli bal üretimi yapmaya devam edeceğiz” dedi

Bu haber EgeSes Haber - Türkiye'nin Sondakika Haber Portalı tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

GÜNCEL Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.