https://www.egeseshaber.com/files/uploads/user/73327646e297a1f99adf14b3f7254415-0486e014c0390d633d60.jpg
Dr. Mustafa Torun

HPV ile İlintili Siğiller ve Kanserlerden Aşı ile Korunabilir miyiz?

21-09-2023 14:13

Mutlaka okuyup bilgilerimizi yeşertelim!..

Dr. Mustafa Torun
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı 
mtorun3@gmail.com

“Aşıyla önlenebilir enfeksiyonların sıklığındaki gerçek azalma; Aşıların Koruyucu Hekimlikte Kullanıma Girmesiyle Olmuştur.”

Son zamanlarda “Human  Papilloma Virüsü(HPV), Bunlarla İlintili  Siğiller ve HPV Aşıları ile özellikle Genital Kanserleri konusunda sosyal medyada yazılar çıkmakta, yorumlar yapılmaktadır. Birçok değerli arkadaşımın istemi ve konunun alanımla doğrudan ilgili olmasından dolayı bilgilerimizi derlemek ve  aktarmak şart olmuştur.
Konu anlaşılsın diye her zaman yaptığımız gibi, sorulu yanıtlı yazmaya çalışacağım. Bazen kesin ifadeler kullanacağımdan  affola. KLİMİK derneğimize  ve Dr. Murat Kutlu’ya bu arada teşekkür ederim.

▪️HPV nasıl bir virüstür?

Zarfsız, ikozahedral yapıda olup, çift sarmallı DNA virüsüdür. 184 tipi olduğu biliniyor. 

▪️HPV hangi kanserlere yol açabilir?

HPV; HEPATİT-B ve HEPATİT-C VİRÜSLERİ GİBİ ÖNEMLİ KANSER YAPAN VİRÜSDÜR. TÜM KANSERLERİN % 5 NEDENİDİR. ERKEK İLE KADIN GENİTAL ORGANLARI , MAKAT, AĞIZ VE BOĞAZ KANSERLERİNİN EN ÖNEMLİ NEDENİDİR.
 
▪️HPV sıklığı ne kadardır?

•Ülkemizde maalesef sağlıklı bilgi göremedim.
• Amerika’da 20 milyon kişinin  genital organlar ve makat bölgesinde bu virüs  ile bulaş içinde olduğu belirtilmektedir. 
• Amerika’da yılda 5.5 milyon yeni genital HPV enfeksiyonu oluşmaktadır. Bunların 3/4’ünü 15 - 24 yaşlarındaki kişiler oluşturmaktadır.
• 14-59 yaşlarındaki tüm kadınlarda HPV sıklığı; 
% 27 civarındadır.
• Cinsel olarak aktif 14-19 yaşlarındaki kadınların yaklaşık % 40’ı , 20-24 yaşlarındaki kadınların 
% 50’si bulaş durumundadır.
• % 80’e yakın kadın; yaşamları boyunca HPV enfeksiyonuna yakalanmaktadır.

▪️Yüksek kanser riskli HPV tipleri nelerdir?

HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68

▪️HPV aşılarının tipleri ve etkileri konusunda neler söylenebilir? 

• Rekombinant DNA aşıları olup,
• İnaktif, subunit aşılar (L1)’dır.

▪️HPV aşısnın etki mekanizması nasıldır?

Aşı, kan ve bulaş  bölgesinde yüksek antikorların oluşmasını sağlar.
 Bu antikorlar virüsü nötralize eder. Hücrenin içine girmesine engel olurlar.
 Yalnız bu antikorlar virüs daha önceden bulaşmış  hücrelere karşı etkil değildirler.

▪️CDC’nin Bağışıklama Uygulamaları Danışma Komitesi (ACIP) önerilerine göre, onay alan aşılar nelerdir? 

• 9vHPV ve 4vHPV kadın ve erkekler için onay almıştır.
• 2vHPV sadece kadınlar için FDA onayı almıştır.

▪️Kadınlar İçin HPV aşısını nasıl  uygulayalım?

• HPV aşısı rutin olarak 11-12 yaş kız çocukları için önerilir.
• En küçük uygulama yaşı 9 olup, kızlara daha önce yapılmamışsa, 13-26 yaş arası uygulanabilir.
• Daha önce aşı başlanmışsa; 26 yaş sonrası da olsa serinin  tamamlanması uygundur.

▪️Erkekler için HPV aşısını nasıl  uygulayalım?

Erkeklerde de gayet güvenli bir aşıdır. Kadınlarda olduğu gibi önemli bir yan etki gözlenmemiştir.
•11-12 yaş erkeklere aşı önerilir.
•Daha önce hiç uygulanmamışsa, 13-21 yaş arası uygulanabilir.
•Aşı bağışıklığı  baskılanmış hastalar (HIV dahil) ve erkekle cinsel teması olan erkeklere 26 yaşına kadar önerebiliriz.

▪️HPV aşıları diğer aşılarla uygulanabilir mi?

• HPV aşıları meningokok, tetanoz, difteri, asellüler boğmaca aşıları ile aynı zamanda uygulanabilir. 

▪️HPV aşıları siğilleri olan hastalara yapılabilir mi?

•Yeni siğillerin oluşumunu önlemek için ilgili hekim uygun görüyorsa yapılabilir.

▪️HPV aşı şeması nasıldır?

HPV aşısı üç doz kullanılan bir aşıdır. İlk doz aşıdan bir ay sonra  ikinci doz uygulanır. İkinci dozdan beş ay sonra da son doz aşı yaptırılmalıdır. 14 yaşına kadar olan çocuklarda tek doz HPV aşısı yeterli olduğuna dair yayınlar vardır.

▪️HPV aşısını eczanelerden temin edebilir miyiz?

Evet temin edebiliriz. Ocak 2023 itibariyle dokuz valanlı aşı da ülkemizde mevcut olup, hem dört hem de  dokuz valanlı HPV aşıları serbest eczanelerden temin edilebilmektedir.

▪️Siğiller bir hastalık bulgusu mudur?

Bu soruyu herhalde kendi kendine sormayan veya bu nedenle doktora veya tıp dışı yerlere gitmeyen sanırım çok az kimse vardır. En azından çocukluğumuzda siğiller başımızın belası olmuştur. Çoğumuz siğillerin virüs kaynaklı bulaşıcı bir hastalık olduğunu, hatta genital  yani üreme organlarına ait siğillerin kanser yönünden riskli olduğunu belki düşünememişizdir. Cinsel Yolla Bulaşan önemli virüslerden birisi de  HPV’dir.  Bu tümcenin altını özellikle çizmek ve akıldan çıkarmamanızı öneririm.

▪️Siğil nedir?

Derinin ve dışarıya açılan organların;  yani ağız, burun, akciğerler, mide, genital organlar  ve benzeri organların iç zarı dediğimiz mukoz membranlarının   virüs kaynaklı urlarıdır diyebiliriz.

▪️Siğilleri yapan virüsler nelerdir?

•HPV  ile İnsan Epitel Hücrelerini tutan elliden fazla DNA virüsleri siğil yaparlar.

▪️Dünyada  siğil sıklığı ne kadardır?

•İnsanların  onda birine yakın olup, siyahlarda beyazlara göre daha az görülmektedir.

▪️Siğil oluşumunda  riskli gruplar kimlerdir?

* Cinsel organlarında ve makat çevresinde siğili olanlarla cinsel ilişkiye girenler.
* Et, balık ve kümes hayvanları ile uğraşan kimseler.
* Bağışıklığı çeşitli nedenlerle baskılanmış  yani travmalı ve sıkıntılı kişiler, kanser ilacı kullananlar, radyoterapi alanlar, HIV-AİDS ve Covit geçirenler.
* Çocuklar.

▪️Siğillerin bulaşma yolları nelerdir?

* Deri siğilleri özellikle  bulaştırıcılığı olan kişilerle doğrudan veya kullandıkları eşya ile temas etmekle geçebilir.
* Cinsel yolla bulaş en önemli geçiş yoludur. Özellikle Anogenital siğiller Cinsel Geçiş için tipik örnektir.

▪️Siğilleri nasıl tanıyabiliriz?

•Çıplak gözle tanımak kolaydır. Bazı tipleri çıplak gözle fark edilmediğinden gerekirse patolojik tanı yöntemlerine gidilebilir. Yani örnek alınıp “Patoloji Birimine” göndermek gerekir.

▪️Siğillerin tedavisi  için neler söylenebilir?

Virüs kaynaklı olduğundan acaba virüslere karşı antiviral ilaçlarla tedavi edebilirmiyiz diye düşünsek de; şimdiye kadar bu yöntemle mesafe alınamamıştır. Zaten % 100 tam tedavi yoktur. Genellikle sağlıklı yaşam, iyi beslenme, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi noktalara dikkat etmek önemli noktalardır. Bazen kendiliğinden gerileyebildiğini görebiliriz. Dış siğillerde sıvı azot ile dondurup sağlıksız dokuyu yok etmek iyi bir yöntemdir. Ayrıca Podofioks günde iki kere en az üç gün gerekirse dört haftaya kadar tedavi devam ettirilebilir. Podofilin, Triklorasetik asit, Elektrokoter, Karbondioksit lazer tedavideki diğer ajan ve yöntemlerdir.

▪️Yorum ve önerilerimiz ne olmalı?

Görüyorsunuz HPV, HPV Aşıları ve  Siğiller konusuna dalıp, içinden zor çıktık. Siğillerin kanser yönünden önemli olduğunu özellikle HPV nin bu yönden üzerinde durulması gereken önemli bir virüs olduğunu akıldan çıkarmamak, rahim ağzı kanserinin, Anogenital siğillerle ilişkisinin bulunduğunu unutmamak gerekir. Riskli gruplara ve çocuklarımıza   HPV aşısını  yaptırmak gerekir. Mutlaka aşı ücreti Koruyucu Hekimlik konusu olduğundan devletçe karşılanmalıdır. Aşı ödeme kapsamına alınmalıdır. Korunma yönünde atılacak her adım bizce çok değerli ve anlamlıdır.

Konuyu mesleki büyüğümüz Ceyhun Atuf Kansu ile bitirelim. Işıklar yoldaşı olsun. Huzur içinde uyusun.

Seni bekliyordum yağmur, küçük yağmur.
Ekinlerim için değil, kendim için.
Hani ellerinle bende yeşerttiğin
O yağmur kokulu düşüncelerim için.

Sevgilerimle…

DİĞER YAZILARI Nasıl Karar Veriyoruz? 23 Nisan Çocuk  Bayramı ve    Ülkemizdeki Çocuk Evlilikleri… CHP En Çok Oy Aldığı Yerlerde Oy Kaybına Mı Uğradı? Gelecekte Sorunlu Enfeksiyonlar Boynumuzu Bükecek Mi? 31 Mart 2024 Yerel Seçiminin Patronu Gerçekten Halk Mı? Türkiye 31 Mart’ta yerel seçimler için bir kez daha sandığa gidecek… Dünya Tüberküloz Günü ve Gerçekler… Bizler Bilim Diye Haykırırken, Çedes Dörtnala Koşuyor!.. Kadın Cinayetleri Ağır Bir Halk Sağlığı Sorunudur… Emekten Yana Olan Kadın Dostlarıma Diyeceklerim Var!.. Aşırı Sıcaklar Hepimizi Yakacak Gibi!.. Nüfus Artış Hızı Düşerken, Yaşlılık Artmış… Niçin Saydam Olamıyoruz? İşte Merak Ettiğiniz 2019 Yılı Türkiye Ölüm Verileri Ve Düşüncelerimiz… 6 Şubat  2023 Depreminin Bize Öğrettikleri… 2022 Türkiye Ölüm Verileri Beni Ürküttü… 24 Ocak Günü Yine Geldi Çattı… Ateşli Hastaya Yaklaşım Nasıl Olmalı? 2023 Yılında da Kadın Cinayetleri Dur Durak Bilmedi… 2023 Yılı 2022 Yılını Arattı Mı? Ülkemizde İlaçlar Neden Bulunmuyor? Uyuşturucu Çocuklara Kadar İndi Mi? Kozmetik mi? Çılgınlık mı? Kışın Alt solunum Yolları Enfeksiyonu Sık mı  Olur? Madenci Deyince Hep Hüzünlenirim Dünya AIDS Günü Ve Uyarılarımız… 24 Kasım Öğretmenler Günü Mü? Antibiyotikleri  Gelişgüzel Kullanmayın!.. Halkımız Ana Muhalefet Partimizden Ne İstiyor? Çocuklarımız Giderek Suça İtilirken Mutlu muyuz? Sevgili  Nusret Fişek Hocamızı Asla Unutmayacağız… Grip Aşısı Niçin Çok Önemli? Neler Geliyor Gariplerin Başına!.. Hastanelerimizde Muayene Olma İşkencesi… Kerhen mi Karar veriyoruz? 6 Şubat Depremi Sonrası Unutmayacağımız Gerçekler… Toplum Olarak Çökkünlük ve Çürüme İçinde miyiz? 224 SAYILI SAĞLIĞIN SOSYALİZASYON YASASI “Var olmak mı, yok olmak mı, bütün sorun bu! Kültürleri niçin  Anlamak istemiyoruz? Türkiye Kültürel Açıdan  Nasıl Bir Ülkedir? Halkımız bu pazar değişimi yapacak mı? Seçimi Cumhurbaşkanı Kazanırsa 2033’e Kadar Türkiye’yi Yönetmesi Olası mı? Kadınlarımız Önümüzdeki Özgürleşme Dönemecinde Neler İstiyorlar? Seçim Güvenliği Çok Çok Önemli KORONA PANDEMİSİ VE MRNA AŞILARI DÜNYA AŞI HAFTASI VE BAĞIŞIKLAMA BU SEÇİM HERŞEYİ ETKİLEYECEK KÜLTÜRLERİ ANLAMAK SEÇİM VE   DOKTOR CİNAYETLERİ İNSANLARIMIZ SOSYAL, RUHSAL, FİZİKSEL, EKONOMİK VE SİYASİ OLARAK İYİ Mİ? LÜTFEN BÖLMEYİN! BİRİBİRİMİZİ DİNLEMEYİ BİLE UNUTTURDULAR!.. DEPREM KADIN CİNAYETLERİNİ DURDURAMADI DEPREM  İŞÇİ ÖLÜMLERİNE TUZ BİBER EKTİ DÜNYA SU GÜNÜNDE UNUTULMAMASI GEREKEN GERÇEKLER  DEPREMZEDELERDE SEL SONRASI LEPTOSPİROZİS VE ÖLDÜRÜCÜ WEİL HASTALIĞI  OKULLAR OLMAYIP, CEHALET DAHA DA ARTSAYDI NE GÜZEL OLURDU! 14 MART TIP BAYRAMI MI? KADIN HEKİMLER VE 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ DEPREM BÖLGESİNDE SOLUNUM YOLU HASTALIKLARINDAN KORUNMA KILAVUZU  DEPREMZEDELERİN ÇEKTİĞİ ACILAR YETMEZ GİBİ ŞİMDİ DE  UYUZ OLMAYA BAŞLADILAR İMAR AFFI MI?  İMAR BARIŞI MI?   YOKSULU KANDIRMAK MI?  YA BERABER,  YA HİÇ ! DEPREM BÖLGESİNDE  SU İLE İLİNTİLİ ENFEKSİYONLAR NELERDİR? DEPREMZEDELERİN KARŞILAŞABİLECEĞİ ENFEKSİYONLAR DEPREM GERÇEĞİ SEÇİM YAKLAŞIRKEN MANİSA VE BALIKESİR’E  AYNA TUTALIM MI? PANDEMİ SORULARINIZ VE YANITLARIM SU BAKALIM NEREYE AKACAK? 2023 ERKEN SEÇİMİNDE KRİTİK İLLER? ZEMHERİ İŞÇİ CİNAYETLERİ İSYAN ETTİRİYOR!  SEVGİLİ “İSMAİL TOPUZOĞLU” HOCAM!   NEREDESİN? GAZETECİLİK ZOR ZENAAT BE! BİR HEKİM GÖZÜYLE 2022 YILINDA Kİ KADIN KATLİAMLARINI ANIMSATMAK ÇOK ACI! KEŞKE OLMASAYDI! KORONA’NIN  YENİ VARYANTI  VE  AŞILARLA İLGİLİ SORULARINIZ VE YANITLARIM ÜST VE ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI ARTTI MI? 2022 YILINI DA DİRENEMEDEN TÜKETTİK MAALESEF EĞİTİM SİSTEMİMİZ DE, SAĞLIK SİSTEMİMİZ GİBİ YERDE SÜRÜNÜYOR. YAZIK Kİ NE YAZIK! NİÇİN EGOLARIMIZ ŞİŞİYOR? SAHTE DOKTORLUK MU? YAPMAYIN ARKADAŞLAR! VEREM HASTALIĞI ARTTI MI? 10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ MÜ? GÜLELİM Mİ, AĞLAYALIM MI? MİKROBİYATA NEDİR? NELERDEN OLUŞMAKTADIR? DÜNYA MADENCİLER GÜNÜNDE YİNE AĞLADIK… KABAHATİN ÇOĞU BİZDE! HIV/AİDS‘ Lİ HASTALARI LÜTFEN SOYUTLAMAYALIM! DIŞLAMAYALIM! KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ MÜ? BİR HEKİM BAKIŞIYLA 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ BU AYLARDA SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINI SAKIN KÜÇÜMSEMEYİN! EKİM 2022’DE DE KADIN’A ŞİDDET DURMADI!.. EKİM AYINDA DA İŞÇİ KATLİAMLARI DURMADI SEVGİLİ NUSRET HOCAM. GRİP AŞISI VE  ÖNERİLERİMİZ SAĞLIĞIMIZI SERMAYE SINIFINA BİLE BİLE NASIL TESLİM ETTİK? CUMHURİYET BAYRAMIMIZI SEVDİĞİMİZİ LÜTFEN SOMUTLAŞTIRALIM! EYLÜL AYINDA KADIN CİNAYETLERİ YİNE DURMADI!.. TTB BAŞKANI NE DEDİ? NE DEMEDİ? PANDEMİ SONLANMADI VE SONLANACAK GİBİ DURMUYOR! İŞÇİ CİNAYETLERİ EYLÜL AYINDA DA DURMADI! BİR HEKİM GÖZÜYLE 21 EKİM DÜNYA GAZETECİLER GÜNÜ BARTIN MADENCİ KIYIMI ARTIK SONUNCU OLSUN! “DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜNÜ” BURUK KARŞILIYORUZ!.. BUGÜN BAHÇELİEVLER KATLİAMININ YILDÖNÜMÜ. UNUTMADIK! UNUTTURMAYACAĞIZ! MAALESEF SAĞLIKTA ŞİDDET DURMUYOR!.. HASTA DÜŞTÜK GELMEDİN!.. BARİ CAN VERENDE GEL!.. 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ MÜ? DÜNYA YAŞLILAR GÜNÜNDE GELDE DUYGULANMA!.. GÜÇLENDİRİLMİŞ COVİD AŞISI BİZLER İÇİN BİR ŞANSTIR KUDUZ ÇOK ÖNEMLİ BİR TOPLUM SAĞLIĞI SORUNUDUR 26 EYLÜL NÜKLEER SİLAHLARIN TAMAMEN ORTADAN KALDIRILMASI GÜNÜ. GRİP AŞISINI YAPTIRMANIZDA YARAR VAR BİR HEKİM GÖZLÜĞÜYLE 12 EYLÜL PANDEMİ DEVAM EDERKEN DİĞER AŞILARIMIZI UNUTMAYALIM ÖZEL YURT FİYATLARI İNSANI HASTA EDİYOR. GELDE YAZMA! 1 EYLÜL DÜNYA BARIŞ GÜNÜNÜ UNUTMAYALIM, UNUTTURMAYALIM!.. İŞ CİNAYETLERİ DE KADIN CİNAYETLERİNİ İZLİYOR… COVİD-19 ÇOK DRAMATİK YAN HASTALIKLARA NEDEN OLABİLECEK RİSKLİ BİR ENFEKSİYONDUR BİR HEKİM OLARAK KADIN CİNAYETLERİNİ YAZMAK GERÇEKTEN ÇOK ZOR