EgeSes Haber  - Türkiye'nin  Sondakika Haber Portalı
EgeSes Haber  - Türkiye'nin  Sondakika Haber Portalı
KÖŞE YAZISI

DEPREM BÖLGESİNDE SOLUNUM YOLU HASTALIKLARINDAN KORUNMA KILAVUZU 

Paylaş:

 

Dr.Mustafa Torun
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı 
mtorun3@gmail.com

“Köy Enstitülerinin kusurlarını bana verin, başarıları sizin olsun." HASAN ALI YÜCEL

Ülkemizde her sabah kalktığımızda ;Sosyal, Fiziksel, Ruhsal ve Siyasi sarsıntı ile karşılaşıyor, şoka giriyor; sonra şoktan çıkma mücadelesi ile ömrümüzü geçiyoruz. Bir hekim olarak bu yönlerden sizleri  iyileştirmek asli görevimiz olduğunun bilincindeyiz. Bende kendi alanımla ilgili Hipokrat yeminimiz gereğince bilgilerimizi mezara götürmeden topluma aktaralım desem de, gündemin bu hızlı değişimi hepimizi etkilediğinin farkındayım. Geçenlerde sağ dünya görüşündeki  bir arkadaşla konuşurken şu sözünü hiç unutamam. “Bizim ortamda bina, inşaat, torpil, din ve paradan başka bir şey konuşulmuyor. Çok üzülüyorum. Ama duygusal bağımlılığım devam ediyor bu kesime. Aklım sizlerden yana olmasına rağmen.”

Muhalefette görünen bir Kadın liderin aslına dönmesi, yuvana dön çağrısına uyması, verilen görevini biraz erken de olsa tamamlaması  bana sürpriz olmadı. Bu  olay bize ustalarımızın şu sözünü anımsattı. “İnsan kalmanın tek yolu, insanlık dışı bu sisteme karşı savaşmaktır.” Bunun için çabalamayıp, ezen sınıf olan Sermayenin görevlisi olanlar; Tarihin çöp kutusunda yerlerini alacaklardır. Bunu asla unutmayalım!

Gelelim kendi alanımla ilgili başlıktaki konumuza. Yine konu iyi anlaşılsın diye; sorulu yanıtlı ve ortalama okuyucuyu düşünüp, kesin ifadeler kullanarak anlatmaya çalışacağım. Affola!..

DEPREM BÖLGESİNDE ÜST VE ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINDAN NASIL KORUNALIM?

 *Sigara sadece deprem bölgesindekiler için  değil diğer bölgelerdekiler için de söyleyelim; Hiçbir zaman sigara içmemek gerekir. ZARARLIDIR.

*Deprem bölgesinde zor olsa da  olabildiğince sağlıklı beslenmeye çalışalım. 

*Özellikle Deprem Bölgesinde devamlı bulunuyorsak; mümkünse Maske-Mesafe kuralına sadece Korona için değil, daha çok ve titizlikle dikkat edelim.

*Deprem bölgesinde ve özellikle risk grubundaysak mutlaka mRNA tipi Corona aşısı ile grip ve zatürre aşılarımızı yaptıralım.

*Deprem bölgesinde olup, bağışıklığımız baskılanmış,  ve/veya Kanser Hastası isek mümkünse bulaşın çok olabileceği riskli ve tozlu  ortamlara girmeyelim.

*Deprem bölgesinde olup hastalanmış isek; mutlaka Korona, Grip ve gerekli diğer testleri yaptırarak, tedavi için zaman kaybetmeden,  olanak varsa orada kurulmuş veya yerleşik sağlık birimine başvuralım. Hemen enfeksiyonum var diye antibiyotik almayalım!..

DEPREM BÖLGESİ KOŞULLARI DEVAMLI DEĞİŞTİĞİNDEN, SOLUNUM YOLUYLA ALABİLECEĞİMİZ ZARARLI MADDELER NELERDİR? 

*Metan ve hidrojen sülfür gazları, 
*Çimento tozu ,
*Asbest,
*Solunum yolu mikroorganizmaları.

BU TEHLİKELİ GAZLAR İÇİN NE TÜR ÖNLEM ALINMALIDIR?

*Çok tehlikeli Metan ve Hidrojen-Sülfür gazları için gaz tutucu maskeler kullanmak gerekir.
*Çimento tozu, asbest ve solunum yoluyla bulaşabilen etkenler için en az FFP-2 ,toz maskeleri kullanılması daha doğrudur.

SOLUNUM YOLU ZARARLILAR İLE TEMASTA NE TÜR BULGULAR OLUR?

*Bulantı, 
*Kusma, 
*Bilinç bulanıklığı,
*Nefes darlığı,
*Baygınlık hissi.

DEPREM BÖLGESİNDEKİLERE PANDEMİ İLE İLGİLİ NE DİYEBİLİRİZ?

Korona, grip ve  çocuklarda daha belirgin olmak üzere RSV dediğimiz Solunum Sinsityal  Virüslerinin yaptığı solunum yolları enfeksiyon riskleri  devam etmektedir. Koruyucu Hekimlik kuralları kapsamında sağlık önerilerine özen göstermek gerekir. 

Sözümüzü bugünlerde ezberlememiz ve aklımızdan çıkaramayacağımız Nazım Hikmet Ustamız’ın bir sözü ile bitirelim.

“Hiçbir korkuya benzemez halkını satanın korkusu.”

Sevgilerimle..

Bu yazıdaki görüşler yazarına aittir, EgeSes Haber - Türkiye'nin Sondakika Haber Portalı yayın politikasını yansıtmayabilir. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

Dr. Mustafa Torun — Diğer Yazıları

Tümü

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.